14 Kasım 2012 Çarşamba

Bulut Atlası (Cloud Atlas) Film İncelemesi

      26 Ekim'de Türkiye'de vizyona giren filme ertesi gün gece matinesi seansına gittim. Reklamı pek yapılmayan bu filmle ilgili bazı sitelerde olumlu yorumlar okumuştum, bu yüzden izlemek istedim. Öncelikle izlenecek filmler kategorimi oluşturmamda etkili olan iki ana düşünceyi aktarmak isterim, bunun Bulut Atlası filmi ile ilgili daha ayrıntılı bilgi verebileceğime yardım edeceğini düşünüyorum. Bence bir film izlenecekse, ya yönetmenine göre izlenmeli ya da o filmde oynayan oyunculara göre. Yönetmen ve oyuncular bunu belirlememde en önemli faktör diyebilirim.
      
      Film geçmişte, gelecekte ve günümüzde yaşayan farklı karakterlerin birbirlerinin hayatlarına nasıl etki ettikleri üzerine kurulmuş bir senaryoya sahip. Filmde aksiyon, bilim kurgu, macera temalarının yanı sıra, en çok hoşuma giden bir diğer öge felsefi bir içeriğe sahip olmasıydı. Filmin içinde bunca değişken ve farklı ögeler olunca da izlenme zevki oldukça artıyor, fakat çok daha fazla dikkat istiyor. Önemli bir edebiyat eseri gibi, diğer bazı filmlerde olduğundan farklı olarak özellikle anlaşılmak istiyor. Kısacası öylece gidip eğlenmek için izleyebileceğiniz bir film olmaktan çok daha farklı bir yapıya sahip. Bu yüzden izleyecekseniz eğer dikkatle izlemenizi öneririm, ki bu da seyir zevkini her filmde olduğu gibi arttıran bir etkiye sahip. Hele ki böylesine detaylı bir filmde.
      
      Değinmek istediğim bir diğer konu, filmin oyuncu listesi ve yönetmenleri. Bahsettiğim üzere bir filmi izlememde etkili olacak olan filmin iki ana ögeleri yönetmeni ve oyuncuları. Bu filmde ise her ikisi de etkili oldu. Özellikle yönetmenlere değinmek gerekirse, Tom Tykwer ve Andy Wachowski oldukça farklı ve aynı zamanda başarılı işlere imza atmış iki yönetmen. Tom Tykwer, Lola Rennt (Run Lola Run), Perfume: The Story of a Murderer ve Paris, je t'aime filmlerinin yönetmeni. Andy Wachowski ise bilindiği üzere sinema tarihinde büyük etki yaratmış olan Matrix üçlemesinin yönetmeni, ve bunun yanı sıra V for Vendetta gibi oldukça etkileyici bir filmin yönetmeni. Sadece bunlar bile bu filmin izlenmesini önermem için yeterli olacak sebepler, fakat bunun dışında filmde Tom Hanks, Halle Berry ve pek ön planda olmasa da Hugh Grant gibi önemli oyuncular yer alıyor. Özellikle Tom Hanks, farklı zamanlarda farklı karakterler canlandırdığı için büyük bir rol üstleniyor. Bu karakterleri böylesine doğal ve senaryonun da yardımıyla gerçekçi oynaması açıkçası bahsettiğimiz kişi Tom Hanks olunca izleyenleri pek de şaşırtmıyor. 
      
      Bunların dışında, filmin müzikleri ve kostümler yaşatılmak istenen atmosferi seyirciye oldukça iyi aktarıyor. Müziklerden oldukça etkilendiğimi belirtmek istiyorum. Tabiri caizse çok komple bir film. Kesinlikle izlenmesi gereken bir film olduğunu düşünüyorum, izlemenizi öneririm. Şimdiden iyi seyirler.
   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder