27 Aralık 2012 Perşembe

''Sen de haklısın.''

      Platon Bir Gün Kolunda Bir Ornitorenkle Bara Girer (Platon and Platypus Walk Into A Bar) kitabıdan bir fıkrayı paylaşmak istiyorum.
      

      
      İzak ile Samuel anlaşamazlar ve hahamın karşısına çıkmaya karar verirler. İzak, "haham efendi," der, "Samuel her gün koyunlarını toprağımdan geçiriyor ve ekinlerim mahvoluyor. Toprak bana ait, adalet istiyorum. Haksızlık bu!" der.

      Haham, "haklısın," der.


      Aynı anda Samuel, "ama haham efendi," der, "koyunlarımın gölden su içmesi için onun toprağından geçmekten başka çareleri yok. Susuzluktan ölsün mü zavallılar? Hem asırlardır her çoban, koyunlarını sulamak için su kaynağına giden araziden geçme hakkına sahiptir. Benim de koyunlarım olduğuna göre ben de bu hakka sahibim." der.


      Haham, "haklısın," der.


      O sırada odaya girmiş ve etrafı toparlarken konuşmalara kulak vermiş olan karısı hahama, "iyi de, ikisi birden haklı olamaz ki." der.


      Haham eşine döner, ve "sen de haklısın," der.


      
      

      Herhangi bir konuyla ilgili tek ve değişmez doğrular olmadığı gibi, varılan sonuçları ve kararları etkileyen faktörler de kişiden kişiye değişiklik gösterir. 
     Diyalektik düşünce için temel nitelik taşıyan ilke, karşıt kuralların ve tutumların birbirini dışlamadığı, tersine birbirine kopmaz biçimde bağlı bulunduğunu, özünün de ancak bu karşıtlıkta belirginleştiği saptamasına dayanır. Bunlar belirlenmiş bazı kurallar değil; tersine açık ve değişken fikirler bütünüdür. 

       Kısacası; hiçbir zaman sadece bir doğru yoktur, aldığımız kararların doğruluğu sadece kişiye bağlıdır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder